sobota 25. apríla 2020

Vzduch, voda, zem a oheň

Vzduch, voda, zem a oheň.

Toto boli dlhú dobu štyri živly, z ktorých, ako predtým ľudia verili, pozostával celý vesmír alebo aspoň Zem a všetky svetové telesá.
Táto viera sa dlho udržiavala, až dokým neprišlo umenie rozlučovania, vy mu vravíte „chémia“ a našla ešte viaceré iné prvky, ktoré už odporujú ďalšiemu rozkladu a ktorých počet doteraz (1871) vzrástol približne na 70.
Čo muži vedy považujú za prvotné prvky a predstavujú ich ako praprincípy, nie sú však ešte zďaleka posledné látky, z ktorých sa skladá Moja Tvorba, ale bádateľom na tomto poli chýbajú za prvé prostriedky k ďalšiemu deleniu látok a za druhé zmysly, aby mohli vnímať ony oddelené podstaty.
To že títo hĺbavci v Mojich dielach nemohli dospieť ďalej, ako sú doteraz, kde celá ich veda na konci speje tam, aby v praktickom živote uplatňovali svoje objavy len pred svetské účely, deje sa preto, lebo ešte žiadneho chemika nenapadlo uznávať Ma ako prvého chemika, učiť sa Ma chápať a milovať.
Práve preto ich všetkých nechávam tam, kam doteraz prišli, kde nasiakli dostatkom skúseností z Mojej prírody, kde síce pomáhali podporovať zištnosť človeka, ale nie svoju lásku k blížnemu.
Ani tu nie je účelom zaoberať sa chemickými rozbormi alebo odkrývať nové; starého je dostatok!
Čo však páni vedy nechcú uznávať, je to, že hoci práve v chémii stretávajú najprísnejšie zákony, predsa nechcú uznávať žiadneho zákonodarcu, aj keď pri každom kroku narážajú na Jeho stopu; keby boli bez predsudkov, nemohli by Ho iste zapierať.
Ale teraz sa chceme vrátiť k našim prvšie menovaným „štyrom živlom“ a vidieť, aký tam je vzťah v duchovnom náhľade s Mojou tvorbou a so Mnou, ktorý vám môže byť azda poučnejší, než všetky pravidlá chémie vedľa jej tisícich názvov pochádzajúcich zo všemožných už dávno nepoužívaných jazykov.
Pozrite, Moje deti, ak presne a pozorne pozorujete tieto štyri prvky, ako vzduch, vodu, zem a oheň, tu by vás malo najprv napadnúť, že vzduch je najjemnejší, najľahšie pohyblivý prvok, voda je už hustejší prvok - pozorovateľný vašim očiam síce už ako teleso, aj keď ešte v tekutom stave, zem je ako zmiešanina čisto pevných predmetov, ako kameňov, piesku a zotlených a rozložených zvyškov zvieracieho a rastlinného sveta a nakoniec oheň je ako všetko ničiaci a opäť do iných tvarov organizujúci prvok.
Nuž hľaďte, vzduch má duchovne rovnaký význam s Mojimi myšlienkami Tvorcu, kde ešte všetko, bez toho aby získalo samostatnosť, spoločne odpočíva a čaká len na prvý pokyn k ďalšiemu vývoju. Voda, ako zhustený vzduch, je duchovne: zhustené myšlienky na predstavy, ktoré potom, ako sa vykonajú, budujú duchovne súvislé veľkosti, ako je Zem. A tam, kde v nich napokon pristúpi láska, ako rozkladajúci princíp poháňajúca k večnému obnovovaniu, rovnajúca sa ohňu, ktorá neustále tvoriac nové, pretvára opäť ono opotrebované do nových tvarov.
Nuž, ako tieto štyri živly vyjadrujú celú vašu zemeguľu, to z čoho pozostáva, ako aj to čo ju obklopuje, práve tak predstavujú tieto vlastnosti ako: myšlienka, predstava, čin a udržujúca a pretvárajúca láska, Moje Ja ako tvoriaceho Boha.
Pretože i Ja tvorím najprv Svoje myšlienky, formujem ich potom na predstavy, dávam týmto predstavám podnet, aby vstupovali do skutočnosti, aby sa utvárali, a keď takto predstavené veci prekonali svoju životnú dráhu, to duchovné v nich ich priviedlo na vyššie stupne, tak k tomu pristupuje Moja láska ako stravujúci, rozkladajúci živel, ako oheň, a uschopňuje spaľovaním ono zostatkové hrubšie k novej činnosti v iných tvaroch a to tak, že to čo bolo raz stvorené, nemôže už nikdy viac zaniknúť.
Vo vzduchu, ktorý obklopuje vašu zemeguľu, ležia všetky látky v rozpustenom stave, ktoré sú potrebné pre trvanie Zeme, jej ovzdušia, jej zdaru a prospechu ako v častiach hrubo hmotných, tak aj na nej žijúcich zvieratách a rastlinách.
Ležia tam uzavreté ako zárodky, ako prvé pra-klíčky k ďalšiemu vzdelávaniu.
Vplyv éteru na ovzdušie, vplyv slnečného svetla ako aj jeho tepelných lúčov a vplyv všetkých ďaleko a blízko stojacich väčších svetových telies a sĺnc prispievajú k tomu, aby prebúdzali ešte v detskej driemote odpočívajúce prvky, aby sa vyvíjali a aby ich pripravovali k ďalšiemu určeniu, kde u prchavo pohyblivej vody začínajúc, potom k srnulosti prechádzajúc, opäť do živého duchovna premenené, skrze stravovanie prostredníctvom zvýšeného tepla zbavené svojich pút, vystupujú ako prvotné prvky, aby odtiaľ začínali nový okruh tvorenia.
Tak je voda vlastne matkou alebo bola roditeľkou všetkých jestvujúcich svetadielov, ktoré sú teraz ako pevná pôda. Tak bolo a ešte je v mori, ako vo veľkej nádrži naporúdzi všetko, čo sa má plodiť, v rozpustenom stave, čo sa potom vyparovaním, zrážkami, podzemným spaľovaním atď. opäť odovzdáva naspäť ovzdušiu, aby opäť nadväzovalo nové spojenia, keď sa skoršie zo všetkých týchto prvkov to duchovné vyšvihlo na vyššie stupne a zostalo len to hrubšie, ťažko rozpustiteľné ako hmotné častice.
Tak vidíte od najtvrdšieho kameňa pevného základu Zeme až ku najmäkšej hline rad stupňujúcich sa vývojov, ktoré sa vo vzduchu rovnajú myšlienkam, položeným praprvkom; vo vode ako v zhustenom vzduchu sa rovnajú myšlienkam, spojeným do predstáv; v Zemi ako hmotné súčiastky ju vytvárajúce sa rovnajú skutkom; a nakoniec v neustálom premieňaní, rozkladaní, spaľovaní toho tu súceho, večné pôsobenie neustále novo tvoriacej lásky, kde sa zo starého buduje nové a býva poháňané k veľkému vývojovému procesu, a to tak dlho vpred, až kým sa aj to posledné hmotné stane duchovným.
Čo teda vidíte obrazne vo štyroch prvkoch pred očami, to je duchovný kolobeh všetkých Mojich tvorivých myšlienok, je to cesta všetkého stvoreného, je to aj vaša cesta! Lebo aj vo vás samých, totiž v duchovnom duševnom človeku sa vyvíjajú najprv myšlienky. Bez určitého alebo určeného smeru, zámeru sa vznášajú v mozgu, v srdci a čakajú na náraz, až sa k niečomu vydarenému zjednotia, spoja. Sú ako vzduch, ľahko pohyblivé a rýchlo meniace svoj tvar.
Keď sa potom myšlienkou viacej zaoberáte, zhromažďujú sa okolo nej potrební pomocníci, plodia i vylučujú, čo sa rovná procesu vody; také je spájanie predstáv v ľudskej duši: Predstavy sa utvárajú v čin, v pevne vyjadrený čin a ten sa rovná pevnine, vzniknutej z vody. A táto skutková celosť vlastne dáva duchovnému človeku pečať, čím sa má raz stať v Mojom duchovnom kráľovstve.
Pretože ale skutok ako plod myšlienok a predstáv pôsobí na iných, tak sa duchovným rozkladom lásky na svoje prvé pra-počiatočné pudy robí buď Božím, vznešeným, alebo zlým, nízkym, kde potom jeho následky musia dopadať späť na vlastného pôvodcu. Lebo v duchovne neplatí vykonaný skutok, ale to, za akých pohnútok bol zamýšľaný a vykonaný.
Preto tiež každý človek si má vopred dobre premyslieť a rozmyslieť, skôr ako sa rozhodne k nejakému činu, aby bol tento čin postavený a zrodený na najčistejšom mravnom základe, aby nemohol mať nikdy zlé následky na jeho vedomie, aby nakoniec kvôli jeho čistej vôli učinil to najlepšie, aby zlé následky, spôsobené zneužitím alebo neporozumením nemohli dopadať na neho ako pôvodcu, ale na toho, kto chcel z tohto činu koristiť pre vlastné výhody.
Tu vidíte duchovnú cestu nejakého činu, ako ide rovnakou cestou ako vzduch, voda, Zem a oheň, cestu Mojich myšlienok stvorenia, cestu hmoty a nakoniec aj Mojich duchov a takisto vás ako duchovných ľudí.
Lebo duchovný odev na onom svete je výrazom súhrnu myšlienok, utvorených do predstáv, vzdelaných v čin a zduchovnených láskou.
Moje deti, tak ako je vzduch nositeľom všetkého budúceho telesného, voda roditeľkou pevnejšieho, poriadnejšieho celku, tak majú plynúť vaše myšlienky, predstavy a činy len z najčistejšieho Božieho zdroja, aby raz očistené láskou, slúžili vám zduchovnené ako koruna, ktorú si ako plod pozemského života vezmete so sebou do iného života. Tak ako ľahko pohyblivý vzduch prináša aj búrky a pustošenia, tak aj záplava myšlienok, keď tieto nie sú vopred zrelo uvážené a premyslené, chce jedna druhú premáhať, prekonávať. A ako silné pohyby vzduchu aj na mori vytvárajú veľké vlny, tak ukazujte aj toto zobrazenie v prírode, že aj búrlivo sa zmietajúce myšlienky vyvolávajú len rozčúlené, vznetlivé predstavy, ktoré zriedkavo prinášajú niečo dobré.
A ako sa nakoniec Zem často otriasa vo svojich vnútornostiach prudkým zemetrasením a sopečnými výbuchmi, ktoré čiastočne ničia a pustošia, rovnako tak aj nerozvážny čin ako plod zmäteného myšlienkového chaosu a búrlivých predstáv, ktoré ako nevykvasený čin nebudú nikdy požehnaním a pôvodcovi zanechajú len ľútosť.
Pričiňte sa aj vy, ako oné štyri prvky, aby ste tiež plnili svoj účel ako vzduch, voda, Zem a oheň, to znamená, aby ste mali vždy len čisté myšlienky (vzduch), ktoré sú hodné človeka ako Môjho verného obrazu, aby vaše predstavy boli stále priateľské ako voda, aby ste radi druhým dávali, čo ich môže obohatiť k najlepšiemu, a aby ste potom ako činy mali rovnaký plod ako pevná zemská kôra, ktorá sa zrodila z vody a tá pozostáva zo svojej plodiacej sestry vzduchu, ozdobená všetkými krásami, ktoré milujúca ruka Tvorcu mohla do nich vložiť, aby ste sa za svoje činy nemuseli hanbiť, ale ako Zem pri otriasaní sopečnými výbuchmi ako konečný výsledok len zvyšuje svoju vlastnú činnosť, pripadlo vám to dobré ako odmeňujúce vedomie a to zlé falošným vykladačom.
Tak Ma nasledujte, vo svojich pravidlách, zásadách nasledujte štyri prvky a váš duchovný človek bude môcť raz byť v celej miere tým, k čomu som ho stvoril, keď on, rovnajúci sa Zemi, šťastne premohol svoje búrky a revolúcie, ktoré boli potrebné k jeho duchovnému pokračovaniu práve tak, ako oné veľké prevraty, ktoré musela prekonať vaša zemeguľa, skôr než bola tým, čím je teraz, to znamená: rajskou záhradou pre Moje deti! Amen.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ovce budú rozohnané

Ovce budú rozohnané - 23. 6. 2019 Minulú noc mi Pán ukázal vodcov mnohých cirkví, spolčených pre svoj vlastný blahobyt a udržanie sa. Poto...